Rekord: 402 mm eső zúdult le egyetlen nap alatt a felhőszakadásban

Megosztás

Bár az ország történetében nem ez az abszolút rekord, a településen még hasonló méretű felhőszakadást sem regisztráltak soha. Egy aszályosabb évben ennyi Magyarországon az átlagos évi csapadékmennyiség, most egyetlen nap alatt zúdult le ez a mennyiség.

Három ember meghalt, három pedig eltűnt a Japán délnyugati részét sújtó áradásokban. A BBC jelentése szerint az áradásokat okozó esőzés a valaha volt legsúlyosabb a térségben, Kurume városára még soha nem hullott azelőtt 402,5 milliméter eső egyetlen nap alatt. A japán csúcstartó Hakone városa 922,5 milliméter esővel, ezt 2019. október 12-én mérték. (Iszonyatos mennyiség, Magyarországon az éves átlagos csapadékmennyiség 500-800 milliméter.)

És még nincs vége, további esőzések várhatók, százezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat.

A három halálos áldozat közül az egyik egy házban vesztette életét, amit elöntött a sár, egy másikat autójával együtt sodort el az áradat.

Japánban most van az esős évszak, de ez még ott is extrémnek számít. A meteorológiai intézet munkatársa szerint a térségben még soha nem volt ekkora felhőszakadás. (via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek